Veľkonočné pečivo z rôznych kútov sveta: Čo sa pečie mimo strednej Európy?

MrOferto
Veľká noc sa oslavuje v mnohých krajinách sveta, no nie všade znamená maľované vajíčka a baránka. Zatiaľ čo v strednej Európe máme mazance, judáše alebo plnku, inde sa na sviatočný stôl dostávajú úplne iné dobroty – často s hlbokým symbolickým významom. Pozrime sa, čo sa tradične pečie na Veľkú noc v krajinách, ktoré môžu byť pre nás menej známe, no rozhodne inšpiratívne.
Veľkonočné pečivo z rôznych kútov sveta: Čo sa pečie mimo strednej Európy?

Taliansko: Colomba di Pasqua

Talianska „veľkonočná holubica“ je nadýchané kysnuté cesto, podobné vianočnému panettone, ale pečené v tvare holubice – symbolu pokoja a Ducha Svätého. Colomba je posypaná sladkou mandľovou krustou a často obsahuje kandizované ovocie. Pečie sa najmä na juhu Talianska a jej pôvod siaha až do stredoveku.

Grécko: Tsoureki

Tsoureki je sladký pletenec z kysnutého cesta, často ochutený mastichou (živicou zo stromu pistácie) alebo mahlebom (korenie z čerešňových kôstok). Do stredu sa zapletá červené vajce – symbol Kristovej krvi a nového života. Pečie sa na Veľký piatok a podáva sa na Veľkonočnú nedeľu.

Mexiko: Capirotada

Capirotada je sladký chlebový puding, ktorý sa pripravuje počas Svätého týždňa. Obsahuje opečený chlieb, syr, hrozienka, škoricu, banány a sirup z trstinového cukru. Každá ingrediencia má náboženský význam – chlieb symbolizuje telo, sirup krv, klinčeky klince. Je to jedinečné spojenie viery a kuchynskej kreativity.

Východná Európa: Kulič

Vo východnej Európe – najmä na Ukrajine, v Rusku a Bielorusku – sa pečie kulič: sladký kysnutý bochník s hrozienkami, polevou a farebným zdobením. Pečie sa vo vysokých formách a často sa necháva požehnať počas veľkonočnej omše. Kulič symbolizuje radosť zo zmŕtvychvstania a je neoddeliteľnou súčasťou sviatočného veľkonočného košíka.

Filipíny: Puto

Na Filipínach, kde sa kresťanstvo spája s ázijskou kultúrou, sa počas Veľkej noci často podávajú puto – jemné ryžové koláčiky, varené v pare. Hoci nie sú výhradne veľkonočné, bývajú súčasťou rodinného sviatočného jedla po pôste. Symbolizujú čistotu, jednoduchosť a spoločnú oslavu.

Portugalsko: Folar da Páscoa

Tento sladký veľkonočný chlieb má rôzne podoby podľa regiónu, no často obsahuje celé uvarené vajcia v škrupine, zapletené do cesta. Vajíčka predstavujú nový život a zmŕtvychvstanie. Folar býva ochutený škoricou a citrónovou kôrou a tradične sa daruje ako prejav úcty – napríklad medzi krstnými rodičmi a ich zverencami.

Fínsko: Mämmi

Mämmi je tradičný fínsky dezert z ražnej múky, sladu a pomarančovej kôry. Vyzerá ako tmavá kaša alebo puding a podáva sa studený so smotanou a cukrom. Hoci svojím vzhľadom môže prekvapiť, chuťovo často milo prekvapí. Mämmi vzniklo ako pôstne jedlo – jednoduché, výživné a bez pridaného cukru.

Švédsko: Mazariner

Vo Švédsku síce nenájdeme typicky veľkonočné pečivo, no počas sviatočných brunchov sú obľúbené mazariner – malé mandľové koláčiky s polevou. Sú ideálnym doplnkom ku káve a symbolizujú skôr jar a svetlo než náboženský význam.

Argentína: Rosca de Pascua

V Argentíne sa na Veľkú noc pečie Rosca de Pascua – sladký kysnutý veniec, ktorý sa zdobí vanilkovým krémom a kandizovaným ovocím. Má európske korene, no prispôsobený juhoamerickej chuti. Tvar venca symbolizuje večnosť a kolobeh života – myšlienky úzko spojené s veľkonočnými sviatkami.

« Kultúra, umenie a trendy: Čo by ste nemali minúť?