Francúzsky toast je veľmi obľúbeným dezertom medzi ľuďmi takmer vo všetkých kútoch sveta. Väčšina z vás ho už určite pozná aspoň z obrázkov alebo kaviarní, no možno neviete, že príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Stačí vám na ňu minimum času aj surovín. Na prípravu teda budete potrebovať:
2 vajcia
chlieb
ovocie
Príprava
V ľubovoľnej miske si vyšľahajte dve vajcia osladené cukrom. Následne si chlieb nakrájajte na plátky a obaľte pripravenými vajíčkami. Opečte ho na panvici s troškou oleja a servírujte s ovocím podľa vlastného výberu. Pre milovníkov sladkého odporúčame na záver chlebík ešte jemne posypať práškovým cukrom.
Chia puding
Máte chuť na sladké, ale nechce sa vám pripravovať nič náročné? Chia puding je výborný dezert, ktorý pripravíte za pár minút a navyše je plný živín. Chia semienka totiž obsahujú draslík, magnézium, antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a množstvo vlákniny. Budete potrebovať:
4 polievkové lyžice chia semiačok
1 až 1,5 dl mandľového mlieka (môžete použiť aj ovsené alebo klasické)
ovocie / med
Príprava
Príprava Chia pudingu je veľmi jednoduchá. Do pohára si nalejte mandľové, ovsené alebo iné mlieko, podľa toho, aké máte najradšej. Prisypte k nemu chia semienka a poriadne premiešajte. Počkajte pár minút a premiešajte zmes ešte raz. Hotovo! Teraz už je len na vás či na vrch pridáte ovocie, ktoré dodá pudingu sladkú chuť, alebo primiešate malú lyžičku medu na dosladenie. Môžete samozrejme použiť oboje. Nakoniec nechajte puding odstáť v chladničke, aby stuhol.
Rafaelo je obľúbeným dezertom všetkých milovníkov kokosu. Veľa rodín ho pripravuje každý rok na Vianoce, no prečo si ho neužiť aj vo všedný deň. Je to jeden z najjednoduchších a najchutnejších receptov. Stačia vám na to len tieto tri suroviny:
200 g strúhaného kokosu
Salko 1ks
lúpané mandle
Príprava
Pripravte si tanier a nasypte doň ¼ balenia strúhaného kokosu. Zatiaľ ho odložte bokom. Teraz si vezmite väčšiu misku, nalejte do nej neuvarené salko a vysypte zvyšok kokosu. Ingrediencie poriadne zmiešajte dohromady, kým vám nevznikne hustá hmota. Naberte si menšie množstvo do rúk, pridajte mandľu a vytvarujte do guličky. Keď ste s tvarom spokojní stačí ju už len obaliť v kokose, ktorý máte pripravený na tanieri. Nakoniec Rafaelo odložte do chladu, aby stuhlo a môžete ho konzumovať. Ak nemáte radi mandle, dajú sa nahradiť lieskovými orechmi alebo tento krok pokojne vynechajte.
Ak máte radi sladké raňajky, banánové lievance budú určite to pravé pre vás. Príprava si vyžaduje minimum času, takže tento recept oceníte aj počas hektického pracovného týždňa. Banánové lievance sú zdravé a navyše diétne, pretože neobsahujú žiadnu múku ani cukor. Budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
1 väčší banán
1 vajíčko
javorový sirup / práškový cukor
Príprava
Ošúpte si jeden väčší banán a rozpučte ho v miske vidličkou. Keď už z neho máte kašu, pridajte jedno vajíčko a poriadne zmes zamiešajte. Na sporáku si rozpáľte panvicu s kvapkou oleja (ideálne kokosového) a opečte lievance z oboch strán. Hotové banánové lievacne polejte na dochutenie javorových sirupom alebo posypte práškovým cukrom a chutný dezert je pripravený.